logo
 
Genealogiska Samfundet i Finland
Historieböcker


Yleistä
Döpta
Vigda
Begravda
Flyttade
Inmatning av text
   

Anvisningar för inmatning av söktexter

I allmänhet skrivs söktexterna på blanketten i nuvarande skrivform. Sökprogrammet hittar uppgifterna även om andra skrivformer används. I sökningen är det ej av betydelse om bokstäverna är små eller stora. Endast de fält i vilka text är skrivet påverkar sökningen. Fält som ej fyllts i kan således vara tomma eller innehålla vilken text som helst.

Endast en del av texten behöver skrivas i fältet. Då skall jokertecknen * eller ? användas. * svarar mot vilken textsträng som helst (även mellanslag) och ? svarar mot ett tecken. Till exempel sökordet *Kuona* hittar även texterna Ala-Kuona, Ylä-Kuona, samt andra texter i vilket ordet Kuona ingår. *Kuona hittar förutom ordet Kuona även Ala-Kuona och Ylä-Kuona. Kuona* hittar förutom Kuona även t.ex. Kuona torp m.fl.

Sökprogrammet fogar automatiskt jokertecknet * till slutet av en söksträng. Med andra ord motsvarar söksträngen Kuona helt strängen Kuona*. Om man vill söka med en sträng som inte får ett jokertecken i slutet, skall man skriva en punkt i slutet av söksträngen. Till exempel söksträngen Berg.hittar bara texten Berg, men ej texten Bergholm.

Då man söker uppgifter ur flera församlingar skall man inte lägga till ett jokertecken i början av söksträngen. En sådan användning av jokertecken fördröjer sökningen avsevärt. Jokertecken kan användas i slutet av söksträngar vid sökning ur alla församlingar.

förnamn

Förnamn lönar sig att skriva i grundform med nutida stavning. Sökprogrammet klarar av att söka med både svensk- och finskspråkiga skrivformer.

Exempel:

  • Johan = söker alla personer med förnamnet Johan, Juho, Juhani, osv.
  • Johannes = på samma sätt

Om fältet lämnas tomt godkänns alla alternativ.

patronymikon (farsnamn)

Patronymikon lönar sig att skriva i grundform med nutida stavning. Sökprogrammet klarar av att söka med både svensk- och finskspråkiga skrivformer. Patronymikon kan skrivas antingen utan suffix (son, dotter, dr) eller med suffix. I testningsskedet av sökprogrammet är det säkrast att skriva suffixet 'son' eller 'dr' efter namnet, men meningen är att uppgifterna skall hittas även med andra skrivsätt.

Exempel:

  • Johansson = söker alla personer vars patronymikon är Johansson, Johans., Juhonpoika, osv.
  • Juhonpoika = på samma sätt
  • Johan = på samma sätt
  • Juho = på samma sätt

Om fältet lämnas tomt godkänns alla alternativ.

släktnamn

Släktnamn lönar sig att skriva i grundform med nutida stavning. Vissa problem föreligger vid normeringen av släktnamn. Om namnet har flera skrivformer och det verkar som om uppgifter ej hittas ur databasen, lönar det sig att använda även andra skrivformer. Ofta uppnås bästa resultat genom att som sökvillkor använda de fem första bokstäverna i namnet, varvid man söker efter alla namn som börjar med dessa fem bokstäver.

Då man utför sökningar i västra Finlands församlingar lönar det sig att komma ihåg, att det i de flesta församlingar ej användes släktnamn, utan endast förnamn och patronymikon.

Om fältet lämnas tomt godkänns alla alternativ.

bostadsort

Orter lönar sig att skriva i grundform med nutida stavning. I testningsskedet är ej alla ortnamn ännu normerade, varför det kan ställa till med problem att använda dessa som sökord. Om sökningen ej ger resultat, lönar det sig att använda skrivformer som förekommer i originalhandlingarna eller endast början av ortnamnet.

Om fältet lämnas tomt godkänns alla alternativ.

Yleistä
Döpta
Vigda
Begravda
Flyttade
Inmatning av text